Wat is backpacken

Backpacken is een vorm van reizen, waarbij veelal jonge reizigers met een rugzak de wijde wereld intrekken. Vaak zijn de reizen van relatief lange duur en wordt slechts korte tijd op een locatie verbleven. Backpackers reizen meestal met een beperkt budget en maken gebruik van goedkope vluchten of gebruiken het openbaar vervoer. Vaak verblijven backpackers in een hostel, bij mensen thuis of in goedkope hotels.

Geschiedenis

Mensen reizen al honderden jaren met hun bezittingen op hun rug, maar het moderne backpacken kan worden afgeleid naar het Hippie-parcours uit de jaren 60 en 70. In deze tijd werd reizen gemakkelijker door de opkomst van intercontinentale vluchten en werd backpacken bekender onder het grote publiek door onder andere de opkomst van radio en televisie.
Vele van hen startte met backpacken op de traditionele zijde-route en bleven langere periode weg waarbij zij vaak langere tijd op dezelfde plek verbleven.


Moderne backpacken

In de afgelopen decennia zijn Backpackers in grote aantallen afgereisd naar voornamelijk Zuidoost-Azië, Latijn-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Er zijn verschillende populaire routes over de hele wereld waar backpackers zich vaak aan houden.

Backpackers dragen hun bezittingen meestal in rugzakken van 30 liter tot 60 liter, maar koffers met wieltjes en andere minder voor de hand liggende vervoermethoden komen steeds vaker voor. Er is een trend gaande om het gewicht van de backpack onder de 7-10 kilo te houden. Dit vanwege de handbagage- limiet van de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Technologische ontwikkelingen en verbeteringen hebben bijgedragen aan veranderingen in backpacken. Traditioneel reisden backpackers niet met dure elektronische apparatuur zoals laptops, digitale camera’s en mobiele telefoons vanwege zorgen over diefstal, schade en extra bagagegewicht. De wens om verbonden te blijven, gekoppeld aan ontwikkelingen in lichtgewicht elektronica en de groei van “digital nomads”, heeft echter geleid tot het meenemen van steeds meer elektronica.

Backpack Cultuur

Voor sommige backpackers is een gevoel van authenticiteit erg belangrijk. Backpackers willen de ‘echte’ bestemming ervaren in plaats van een toeristische versie van de bestemming.
Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen het beeld hebben dat backpackers anti-toerist zijn. Backpacken wordt gezien als meer dan een lange vakantie. Het wordt gezien als een middel om te leren van andere culturen en het verbreden van het wereldbeeld.
Echter zijn er tegenwoordig steeds meer backpackers die enkel de plaatsen bezoeken die worden geassocieerd met massatoerisme. Hierdoor is het beeld dat mensen hebben van backpackers ook aan het veranderen.


Backpack Reizigers

Voor veel jongeren uit Noord-Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël is backpacken een manier om tussen verschillende fasen in hun leven te wisselen. Backpack-reizen worden traditioneel uitgevoerd in een “tussenjaar”. Tussen de middelbare school en de universiteit of tussen de laatste studiedag en het begin van het werk.

In Canada is het vrij gebruikelijk dat studenten tijdens een ‘gap-year’ Europa bezoeken. Backpackers zijn minder vaak afkomstig uit China, India, de Verenigde Staten, het Midden Oosten, Japan en Zuid-Korea omdat zij te maken hebben met visumbeperkingen. Toch wordt backpacken ook geleidelijk populairder bij welgestelde mensen uit deze landen.

De gemiddelde leeftijd van backpackers is geleidelijk toegenomen in de loop van de tijd. Waar voorheen backpackers vooral jonge mensen in hun 20-er jaren waren. Is het nu meer gebruikelijk om reizigers in de leeftijd van 30, 40 of zelfs ouder te zien tijdens een lange loopbaanonderbreking. Sommige gepensioneerden houden van backpacken en reizen op 50-60 jarige leeftijd nog steeds de wereld rond met een rugzak.

Bron: (Wikipedia, 2019)