Backpacken in Indonesië:

Indonesië is met recht een van de populairste vakantiebestemmingen van de afgelopen jaren8. Voornamelijk Bali is erg populair vanwege zijn vriendelijke boeddhistische cultuur, maar naast Bali zijn de andere eilanden van Indonesië perfect om te verblijven en te ontdekken. Een stuk minder toeristisch, maar daardoor nog goedkoop en authentiek. Bovendien is het eten fantastisch en bovendien ook nog eens goedkoop!

Naast natuur heeft Indonesië veel te bieden op het gebied van cultuur. Indonesië is goedkoop, de hoogtepunten zijn er eindeloos, de bevolking is vriendelijk en de infrastructuur is vrij goed. We kunnen dus wel stellen dat Indonesië geschikt is voor backpackers. Indonesië is zo groot dat het onmogelijk is om alles te zien. Het landschap, de eilanden en de bergen, leiden ook tot langere reistijden tussen de verschillende locaties.


Informatie over Indonesie:

Indonesië ligt in Zuidoost Azië.
Hoofdstad: Jakarta
Munteenheid: Rupiah
16.500 rupiah is €1,00
100.000 rupiah is € 6,00.
Taal: De officiële taal van Indonesië is het Behasa.
Goedendag: Salaam
Tijdsverschil: In de zomer is het 5 uur later dan in Nederland, in de winter 6.
Reisdocumenten: Een Paspoort is vereist en moet 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn.
Visum:  Bij binnenkomst in Indonesië krijg je een stempel die 30 dagen geldig is. Daarna moet je het land verlaten, maar kun je snel weer terugkeren met een nieuwe stempel.
Vaccinaties:
In het algemeen gelden de volgende adviezen volgens de Landenlijst LCR. Bij reizigers met GEZONDHEIDSPROBLEMEN of bij LANGE REIZEN is een gespecialiseerd advies van belang!
Vaccinaties:
-Als men uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht.
-Een DTP-vaccinatie wordt aanbevole
-Bescherming tegen Hepatitis A wordt aanbevolen.

Vulkanen Beklimmen

In Indonesië bevinden zich de meeste vulkanen ter wereld. Meer dan 400 vulkanen beheersen het beeld van de Indonesische eilanden, waarvan nog ongeveer 130 vulkanen actief zijn.
Indonesië maakt deel uit van de “Ring of fire”. Dit is een ringvormige gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit een keten van vulkanen.
Indonesië ligt op het breukvlak van drie aardplaten , namelijk de Euraziatische plaat, de Indo-Australische plaat en de Pacifische plaat. Als gevolg van het verschuiven van deze platen komen in dit gebied vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami’s af en toe voor.

De vulkanen zorgen niet alleen voor een zeer vruchtbare grond, maar ook voor de meest fantastische panorama’s. Het is mogelijk om enkele vulkanen en vulkanische gebieden te beklimmen of te bezoeken. Tijdens de tocht naar zo’n vulkaan maak je kennis met de lava, as, stoom en zwavel. Zo biedt de Keli Mitu op het eiland Flores vanaf de kraterrand een prachtig uitzicht op drie kratermeren. Bij de Bromo vulkaan op Java krijg je een indrukwekkende maanlandschap te zien en stoot de Bromo nog regelmatig rookpluimen de lucht in. Op het Dieng Plateau ruik je op meerdere plekken de stank van rotte eieren.
De vulkaan Gunung Rinjani op Lombok maakt onderdeel uit van een grote natuurpark. Je kunt wandeltochten van 3 tot 6 dagen ondernemen om de bijzondere natuur, watervallen, grotten, Sasak-dorpen en de kratermeer Segara Anak te bezichtigen.
De Kawah Ijen(of Ijen vulkaan) op het eiland Java is met name bekend vanwege de zwavelwinning die er plaatsvindt. Mocht je de Kawah Ijen willen bezoeken, houdt er rekening mee dat dit een zeer steile klim omhoog en later weer een steile afdaling naar beneden is. Doe dit niet zonder gids en neem een gasmasker mee voor de zwaveldampen. Deze kunnen zeer heftig zijn.

Opties voor backpacken binnen Indonesië na de BeBack week:

De reisleider weet alle vette plekken in Indonesië om te bezoeken, hij kan je ook helpen met waar je na Indonesië heen zou kunnen.
Vanaf Bali is zowel Lombok als Java met de boot te bereiken. Je kunt zelfs direct naar de Gili’s.

Lombok:

Het kleine broertje van Bali, nog niet zo toeristisch en daardoor de perfecte spot voor backpackers. Hier kun je perfect surfen, een vulkaan beklimmen (Pas op, dit is erg zwaar!) Ook de Gili eilanden zijn ook onderdeel van Lombok. Deze eilanden waarvan de grootste en meest bezochte eiland Gili Trawagan is, heeft het na de aardbevingen in 2018 zwaar gehad. Inmiddels zijn de toeristen terug en gaat het een stuk beter.

Java:

Dit is het eiland waar de hoofdstad Jakarta ligt, ook Bandung en Jogjakarta zijn populaire bestemmingen waar veel te zien en te doen is. Aan de oostkant van het eiland liggen 2 vulkanen, zeker de moeite waard. Je kunt vanaf Bali per openbaar vervoer over land en boot naar Java  komen. Erg lange rit, maar dat scheelt weer een ticket!

Sumatra:

Perfect om de jungle in te gaan en wildlife te zien. Sumatra wordt vaak door reizigers en backpackers overgeslagen, wat zonde is, want het is absoluut de moeite waard. Op Sumatra kun je wilde Orang Oetangs zien, prachtige natuur en word je door de lokale bevolking onthaald alsof je een filmster bent, inclusief fotoshoots die soms langer duren dan je zelf zou willen.


Opties voor backpacken in buurlanden van Indonesië na de BeBack week:

Maleisië:

Ten noorden van Indonesië en vanaf Sumatra zelfs over land makkelijk te bereiken ligt Maleisië. Een goed ontwikkeld (en dus iets duurdere) bestemming in zuid-oost Azië. Maleisië heeft natuur, cultuur, fantastisch eten en openbaar transport is goed geregeld. Bovendien is de hoofdstad Kuala Lumpur zowel per vliegtuig als per bus meerdere malen per dag goed bereikbaar.

Thailand:

Een van de populairste bestemmingen in zuid-oost Azië is Thailand. Dit land staat bekend als makkelijk bereisbaar en zeer toegankelijk voor backpackers.  Dagelijks gaan er meerdere directe vluchten naar Bangkok, wat Thailand dan ook zeer makkelijk bereikbaar maakt. Geniet van het eten en de schoonheid van de mensen en natuur. Ga je liever met BeBack Travel? Bekijk dan onze Thailand reis!


Filipijnen:

De Filipijnen staan bekend om de vele eilandjes. Hier wordt Expeditie Robinson opgenomen, en dat is niet voor niks. De bewoners zijn ontzettend vriendelijk en de stranden zijn adembenemend. Soms kun je al voor een paar euro vliegen naar een van de steden in de Filipijnen. Denk je wel aan een terugticket?


Wil jij backpacken?
Lees dan hoe je goedkope vliegtickets kunt vinden. En bekijk de reis voor Indonesië!